Yannick van den Ende

Wat is realiteit? Is het de naakte werkelijkheid? Is het mijn beleving van de wereld? Of is het de beleving van ons allemaal? Als mens zijnde is het moeilijk om hier antwoord op te geven. De realiteit is namelijk ondergedompeld in talloze lagen van betekenisgeving en verhalen.

We hebben de wereld opgedeeld in grenzen, maar toch zijn deze grenzen niet te zien; alleen op kaarten vernemen we ze. We leven in een democratie, een gans echter zal dit niet waarnemen. Het leeft alleen in ons hoofd.

We betalen met papiertjes en digitale nummers, echter zal een aap hier geen waarde aan hechten. Hij zal zijn bananen niet verkopen voor deze briefjes en nummers. Dus wat is nu werkelijkheid? Wat is realiteit? 

Ergens in dit complexe web van dromen, verhalen en betekenissen, wat alleen maar complexer zal worden door de komst van de digitale realiteit, moeten we onszelf en de waarheid zien te vinden. Het is belangrijk om zelf je eigen verhaal te creëren en bewust te zijn wanneer anderen het voor je schrijven. Een identiteit vormen in dit eindeloze doolhof is waar ik me mee bezig hou. Ik ben ik. Maar wie is ik?