Festival 2018

Slotconcert Dwarslopers Festival

Het Dwarslopers Festival in TivoliVredenburg wordt afgesloten met een spectaculair slotconcert, waarin Kamerkoor JIP haar eerste jubileum viert, maar liefst 175 dwarslopers voor je zingen en beroemde solisten uit het Midden Oosten zich laten horen.

Koren Kamerkoor JIP, het Haarlems Studenten Koor, JIP&jij, de Vrije Hogeschool
Solisten Mireille Bittar (Syrië) – zang, Wasim Arslan (Syrië) – zang , Ghaeth Almaghoot (Syrië) – klarinet, Veys Dzhesur (Bulgarije/Turkije) – percussie, Nawras al Taki (Syrië) – zang
Componisten Diederik van der Laag, Shafi Badreddin (Syrië), Amaral Vieira (Brazilië), Tony Overwater

Gesproken woord Carmien Michels (België)

BESTEL NU KAARTEN!

Jubileumconcert Kamerkoor JIP
Het Slotconcert start met het jubileumconcert van Kamerkoor JIP. Voor het Dwarslopers project zijn veertig jonge zangers aan de slag gegaan met het thema identiteit. Door met elkaar te zingen en in dialoog te gaan, gingen ze op zoek naar wie ze zijn of willen zijn. Tijdens het concert zingt Kamerkoor JIP indringende volksmuziek uit Midden-Europa en het Midden-Oosten. De teksten in de muziek spelen in op kernthema’s binnen de zoektocht naar identiteit en zingeving, zoals angst, bescherming, liefde, (on) sterfelijkheid, wederopstanding, toeval en vrijheid. Voor de liederen uit het Midden Oosten werkt JIP samen met Oriental Landscapes, componisten Shafi Badreddin (Syrië) en Toufic Succar (Libië), sopraan Mireille Bittar (Syrië) en percussionist Veys Dzhesur (Bulgarije/Turkije) .

Henryk Górecki (Polen) – Wysla burzycka, bandzie desc
Lajos Bárdos (Hongarije) – Zöld erdöben
Iván Eröd (Hongarije) – Drei Gedichte
Petr Eben (Tsjechië) – Zahucaly hory
Zoltán Kodály  (Hongarije) – Akik mindig elkésnek
Erzsébet Szönyi (Hongarije) – Something has spoken in the night
Zoltán Kodály  (Hongarije) –  Székely keserves
Henryk Górecki  (Polen) – Ciemna nocka, ciemna
Anoniem (Syrië) – Abun d’beschmayo
Shafi Badreddin (Syrië) – Ya Wared
Toufic Succar (Libië) – Wa habibi

175 Dwarslopers zingen samen nieuwe muziek
Na de pauze laten 175 dwarslopers (Kamerkoor JIP, Vrije Hogeschool, JIP & jij en het Haarlems Studenten Koor) en verschillende gastmuzikanten hun stem horen. We beginnen met de première van een compositie van contrabassist en componist Tony Overwater, met drie geweldige improvisatie solisten uit het Syrië: zangers Wasim Arslan en Nawras al Taki en de virtuoze klarinettist Ghaeth Almaghoot.

JIP’s hofcomponist Diederik van der Laag schreef speciaal voor het concert een prachtig werk voor solisten en koren, op een tekst van Rainer Maria Rilke. Ook zingen de koren magische muziek van de Braziliaanse componist Amaral Vieira, in een bewerking voor vier koren die speciaal voor dit project werd geschreven. En zo komen 175 stemmen samen in een magische samenklank, met uiteindelijk de slotwoorden van Milan Kundera: “Zonder het te weten componeert men zijn leven volgens de wetten van de schoonheid, ook in tijden van de diepste wanhoop.”

Tony Overwater – Compositie voor solisten en koren (wereldpremière)
Diederik van der Laag – Der Schwan (wereldpremière)
Josef Rheinberger – Abendlied
Ola Gjeilo – Northern Lights
Lajos Bárdos – A Földhez
Lajos Bárdos – Tábortüznel
Amaral Veira / arr. Reyer Ploeg – Tierra madre (nieuwe bewerking)
Amaral Veira / arr. Reyer Ploeg – Člověk (nieuwe bewerking)