Yente Ploeg

Dwarslopers Kamerkoor JIP Yente Ploeg

Ik vertelde over identiteit. Het proces dat daaraan voorafging was misschien wel het meest tekenend voor de vrijheid waarin ik identiteit beleef. Het leek me namelijk toen niet zo’n goed moment om er iets over te vertellen; mijn gedachten en gevoelens leken zo druk met elkaar in gesprek te zijn.

Vervolgens begon ik alle invalshoeken van waaruit ik over identiteit zou kunnen vertellen af te gaan. Ik raakte gefascineerd dit proces waarin ik enerzijds de regie had over mijn keuzes en anderzijds voelde hoe typerend het voor mij was om al die keuzes af te gaan.

Ik vertelde over het moment dat ik 21 jaar was geworden en het voelde alsof zich in mij een strijd afspeelde. In die strijd schreef ik: ik schommel tussen twee werelden. En opeens voelde het zo cliché, het leven.

Nu geniet ik van de ruimte die ik heb om deze clichématigheid van wie ik ben en wat ik wil te onderzoeken, ook omdat ik geloof dat het basis is voor mijn leven én de mens altijd met deze vragen zal leven. Ik kies er voor me heen en weer te laten slingeren en om tegenstrijdigheden de ruimte te geven. Zoals Khalil Gibran zegt: ‘het zelf is een grenzeloze en onmetelijke zee’.

Yente zingt in het Kamerkoor JIP en viert de verjaardag van het koor op het Dwarslopers Festival Utrecht, 16 juni 2018. Ze zingt ook solo in de compositie ‘Der Schwan’ van Diederik van der Laag (wereldpremière) , bij het slotconcert van het Dwarslopers Festival, in de grote zaal van TivoliVredenburg. Wil je Yente horen? Koop hier je ticket!