Judith Wesselius

Kun je ooit zeggen dat je weet wie je bent? Wat jouw identiteit is? Het hangt met zoveel dingen samen. Voor mij is het belangrijk om keuzes te maken.

Dikwijls voel ik vanzelf wel waar ik voor moet kiezen. Meestal lukt het mij hiernaar te luisteren. Omdat ik in de hulpverlenende sector werk, leer ik veel over omgaan met anderen en over het onderscheid maken tussen jezelf en de ander.

Het koor is voor mij een perfecte plek waarbij ik en deze anderen samensmelten. Ik vind het mooi dat koormuziek je dwingt om jezelf dienstbaar op te stellen – een onderdeel te zijn van een groter geheel. Toch moet je ook in een koor je eigen, stevige geluid vinden om bij te kunnen dragen.

In een band is het op een bepaalde manier niet zoveel anders. Je bent een onderdeel van het geheel maar moet ook je eigen geluid kennen – en durven over te brengen op de wereld.

Het verschil tussen zingen in een koor en een band is voor mij dat ik in de band meer op de voorgrond sta. Dat maakt dat ik nog meer van mezelf moet laten zien, wat spannend is. Ook maken we met de band eigen muziek, wat een heel ander gevoel geeft dan bestaande muziek uitvoeren.

Om je eigen geluid te vinden, moet je niet meelopen maar dwarslopen. Sinds kort maak ik dan ook mijn eigen muziek, solo. Dwars zijn vergt wel iets van je, maar je krijgt er heel wat voor terug.

Judith zingt met het Haarlems Studenten Koor tijdens de Dwarslopers Festivals in zowel Utrecht als Haarlem. In Haarlem hoor je haar ook met haar band Grey Lotus.