Het verstoorde leven, leven in tijden van corona

Het verstoorde leven | 5. Intimiteit

Een nieuw fragment uit het dagboek van Etty Hillesum, dit keer met het thema ‘intimiteit’. Intimiteit kan fijn zijn, maar ook kwetsbaar en soms onprettig. Laat je gedachten de vrije loop en schrijf door of terug op de woorden van Etty Hillesum. Werk je liever aan de hand van een opdracht? Onder het fragment vind je twee schrijfopdrachten van schrijfdocent Lasse van Strien!

Doe je voor het eerst mee met dit online Atelier? Lees dan even dit bericht terug. Wil je dat we een van jouw verhalen publiceren op deze website? Stuur ons dan een mailtje!

Fragment uit het dagboek van Etty Hillesum (1941):

‘Maandagmorgen [24 maart 1941], half 10.
Iets later, zomaar een opmerking tussen twee themazinnen door.

Het is gek, maar toch blijft hij voor mij ergens een vreemde. Wanneer hij soms even met zijn grote warme hand langs mijn gezicht strijkt of soms met dat onnavolgbare gebaar van hem even heel vluchtig met de vingertoppen mijn oogharen aanraakt, dan krijg ik achteraf wel eens de opstandige reactie: wie zegt je, dat je dat zo maar mag, wie geeft je het recht om aan mijn lichaam te komen?’

Schrijfopdrachten

Opdracht 1
Denk eens terug aan een moment dat iemand een hand op je schouder legde, een knuffel gaf of tegen je aan kwam zitten. Dit kan in de liefde maar ook in vriendschap zijn. Denk terug aan een bepaald moment uit je leven en beschrijft dat zo gedetailleerd mogelijk. Hoe voelde de hand, waar lag de druk op je lichaam, voelde je een warmte? Hoe voelde het voor jou?

Opdracht 2
Vrij schrijven: Houd je pen op het papier, het hoeft niet mooi te zijn, gewoon alle woorden op papier, al klopt er niets van. Geen criticus, niets is goed of fout, alles op papier: Schrijf vrij met het gelezen fragment in je hoofd en met de vragen: Hoe dichtbij mag iemand komen? Hoe om te gaan met intimiteit?

Beeld: Ricardo Moura via Unsplash

Ontdek meer van Dwarslopers

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen