Humans of Europe

Liefde of vriendschap?

liefde of vriendschap handen tekening

Liefde en vriendschap: twee verschillende dingen die eigenlijk heel dicht bij elkaar liggen. Als je de keuze moet maken om je beste vriend op te geven of je geliefde, dan zullen de meeste van ons hier waarschijnlijk geen keuze in kunnen maken. Beide zijn immers enorm belangrijk voor ons. Maar ondanks dat beide veel op elkaar lijken is er toch een duidelijk verschil tussen liefde en vriendschap.

Maar wat is dat verschil dan? Is dat verschil in elk land anders? Of misschien zelfs per persoon?

In Krakau liep ik door een park met een zelfgemaakte tekening. Het was een tekening van twee handen die elkaar vast houden. De opdracht was om een willekeurig iemand aan te spreken en om een mening over mijn tekening te vragen, wat op zich al spannend genoeg was. Ik zag een dame op een bankje zitten en besloot op haar af te stappen en haar te vragen wat ze van mijn tekening vond en wat ze er in zag.

Ze zei allereerst dat ze de tekening mooi vond, wat natuurlijk een fijn compliment was, maar het ging me meer om wat ze zag in mijn tekening. En nadat ze daar een klein moment voor nodig had zei ze: “Liefde”. En dit is interessant, want ik had de tekening gemaakt met het idee van vriendschap in mijn hoofd. Ik vroeg haar waarom ze liefde zag in mijn tekening. Ze zei dat twee handen in elkaar gevouwen voor haar gewoon echt liefde uitstraalt. Ik vertelde haar daarna dat ik de tekening juist had gemaakt vanuit het idee van vriendschap. Na nog een kritische blik op de tekening kon ze dit ook goed begrijpen.

Mijn gesprek met deze mevrouw is een prachtig voorbeeld van de dunne grens tussen liefde en vriendschap. We keken allebei naar dezelfde tekening, en toch zagen we alle twee een andere betekenis. Zij zag liefde, ik zag vriendschap. Maar toch konden we allebei van elkaar begrijpen waarom we deze betekenis zagen.
Het verschil tussen liefde en vriendschap is dus anders per persoon, en persoonlijk vind ik dit wel goed. Dat er überhaupt een verschil is tussen liefde en vriendschap betekend dat je mensen op meerdere manieren dierbaar kan vinden, en dat dit voor iedereen anders is betekend dat deze dierbaarheid niet bij ieder mens op dezelfde manier te verdienen is.

 

Door: Joost

Ontdek meer van Dwarslopers

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen