Festival 2020

Poëzie podium met o.a. Babs Gons (i.s.m. Literair Zeist)

Dichter, schrijver docent en presentator Jos van Hest nodigt spoken word artiest Babs GonsJos van Hest presenteert al meer dan 10 jaar het maandelijks OBA Open Podium. Daarnaast geeft hij poëzieworkshops.

Babs Gons (1971) is spoken-word-artiest, theatermaker, host en docent creatief schrijven. Ze staat met haar werk op festivals, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en tv en reisde met haar werk af naar onder meer Zuid-Afrika, Soedan, Curaçao en Brazilië. Gons is de stuwende kracht achter veel spoken-word-initiatieven.

Ze ontving in 2018 de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur. In het voorjaar van 2019 verscheen haar bundel ‘Hardop’, een bloemlezing met werk van achttien Nederlandse spoken-word-dichters. Gons schrijft columns voor onder andere Het Parool.

“Ik schrijf vaak vanuit verontwaardiging. Waarom gebeuren dingen zoals ze gebeuren? Ik bevraag, constateer, wil blootleggen. Dat kan gaan over hoe mensen behandeld, weggezet en geframed worden, hoe ze moeten dealen met vooroordelen en stereotypen. Zelf heb ik daar soms last van. Dan hoor ik, meestal via sociale media, dat mensen zoals ik hun plek moeten kennen. Schrijven is een manier om de onrustige binnenkant te sussen.”

“Ik ben geen verpleger, geen brandweerman, ik red geen levens, maar ik geloof dat een tekst van mij weleens iemands dag redt. Zoals Dylan Thomas zei ‘Een goed gedicht is een verrijking van de werkelijkheid. De wereld is niet meer hetzelfde nadat een goed gedicht eraan is toegevoegd. Een goed gedicht helpt om de kennis van jezelf en van de wereld om je heen te vergroten.’”

Het poëzie podium wordt mogelijk gemaakt door Literair Zeist en vindt plaats tussen 14:30 en 15:30 uur in Kamer 7.
Beeld: Colin Hill