Festival 2018

Solisten | Slotconcert

Het Dwarslopers Festival in TivoliVredenburg wordt afgesloten met een spectaculair slotconcert, waarin Kamerkoor JIP haar eerste jubileum viert, maar liefst 175 dwarslopers voor je zingen en vijf fantastische solisten de Oriënt zich laten horen. 175 jonge mensen zingen muziek over identiteit en zingeving.

Voor het Dwarslopers Slotconcert werken we samen met vijf fantastische solisten, die we graag aan je voorstellen!

Mireille Bittar, Syrië – sopraan
Wasim Arslan , Syrië – zang
Ghaeth Almaghoot, Syrië – klarinet
Veys Dzhesur, Bulgarije/Turkije – percussie
Nawras al Taki, Syrië – zang en oud

Mireille BittarDe Syrische zangeres Mireille Bittar soleert in prachtige muziek uit Syrië en Libië, samen met Kamerkoor JIP en JIP&jij. Mireille behaalde in 2013 een bachelor Muziek aan het Hoger Instituut voor Muziek in Damascus en een bachelor in de boekhouding aan de Universiteit van Damascus  en volgt nu de masteropleiding klassieke zang aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij zong de sopraanrol in het Requiem van Mozart in 2011, de Mass G-dur van Schubert in 2013, het Stabat Mater van Karl Jenkins in 2015, de Liebeslieder van Brahms 2016 en de solosopraan in de opera: Het is hier als je het hier ziet als je het hoort bij de Nationale Opera & Ballet in 2016. Ook zong ze bij het Syrische Women Oriental Ensemble en bij diverse oosterse bands en ensembles binnen en buiten Syrië. Mireille won talrijke prijzen, onder meer die voor beste ud speler in 2004 en op het Kitharet Al Rouh festival won zij in 2000 de prijs voor beste zangeres. Ze is oprichter van het Mozaiek Ensemble.

Met zijn stem als een nachtegaal en gevoelige ziel, heeft de Syrische zanger Wasim Arslan de donkere kant van het leven doorstaan, hij heeft veel meegemaakt en overleefde de oorlog in Aleppo, Syrië. Om zijn ​​droom na te streven trok hij op 21-jarige leeftijd in de leer bij beste zanger van Aleppo: Safwan Abed. Hij richtte een nieuwe band op; ‘Sangria’, een mix tussen flamenco en Oosterse invloeden, maar moest die al snel verlaten vanwege de oorlog. Sinds 2015 woont hij in Nederland. Hij vormde hier een ensemble met vijf andere internationale muzikanten: Sarsaria, een band die zich concentreert op Oosterse traditionele dansmuziek. Wasim voelt de verantwoordelijkheid om zijn thuisland Syrië te vertegenwoordigen, door zijn muzikale talent in te zetten om bruggen te slaan in een tijd van oorlog en verdeeldheid. Wasim is een specialist in de traditionele Arabische muziek uit Aleppo en zal deze invloeden laten horen in de première van het speciaal voor het Dwarslopers Concert geschreven werk van componist Tony Overwater.

dwarslopers festival atmaca oriental landscapes festivalDe 25-jarige Syrische klarinettist Ghaeth Almaghoot soleert in een nieuw werk, geschreven door jazz-contrabassist Tony Overwater. Hij studeerde in Homs (Syrië) en aan het Codarts Conservatorium Rotterdam en is oprichter van het Atmaca ensemble, dat ’s middags te horen is in het Dwarslopers Festival. Ghaeth werkt graag samen met muzikanten met verschillende muzikale en culturele invloeden, improviseert als geen ander op de klarinet en weet Arabische en Europese invloeden als geen ander te laten samenvloeien.

De Turks/Bulgaarse percussionist Veys Dzhesur woont in Rotterdam en studeert aldaar aan het Codarts Conservatorium. Hij ontmoette Ghaeth en gitarist Alexander Chrysostomides gedurende de studie en vormde met hen het Atmaca ensemble. Een garantie voor een heerlijke mix van ritmes en fusion sounds uit het Midden-Oosten en de Balkan. Veys speelt percussie in het speciaal voor Kamerkoor JIP opnieuw gecomponeerde werk Ya Wared van de Syrische componist Shafi Badreddin. Het werk gaat over een vrouw die trouwt en haar familie die haar met gemengde gevoelens gedag moet zetten. Een combinatie van weemoed en vreugde.

De Syrische zanger en oud-speler Nawras al Taki woont sinds 2015 in Utrecht. Hij speelt en zingt klassieke, traditionele en populaire Arabische en Oosterse muziek en verkent de Nederlandse muziekwereld in vele samenwerkingen en interculturele projecten. Zo zong hij al eens samen met Caro Emerald! Geboren in 1995 in As-Suwayda, Syrië, leerde Nawras al gauw de muziek kennen, die hem inspireerde om de juiste leermeesters te volgen op weg naar zijn grote droom: muzikant worden. Inmiddels studeert Nawras aan de Vrije Hogeschool, is hij toegelaten tot het Conservatorium in Utrecht, speelt hij in verschillende bands en geeft hij vele tientallen concerten per jaar, in samenwerking met diverse professionele muzikanten.

 

Kamerkoor JIP en de andere koren zijn ontzettend trots met al deze fantastische muzikanten te mogen samenwerken.
De samenwerking met muzikanten uit het Midden Oosten is ontstaan uit een co-productie met Oriental Landscapes.

Jubileumconcert Kamerkoor JIP en 175 jongeren zingen samen

Het Dwarslopers Festival in TivoliVredenburg wordt afgesloten met een spectaculair slotconcert, waarin Kamerkoor JIP haar eerste jubileum viert met adembenemende koormuziek uit Midden Europa en het Midden Oosten, maar liefst 175 dwarslopers voor je zingen in speciaal voor hen geschreven muziek en bovenstaande solisten zich laten horen.