Sjoerd Steeman

Alles heeft een achtergrond; een reden van bestaan. Als zo’n achtergrond historisch is, kan dat een sterk fundament leggen waar verhalen en feiten op kunnen staan. De geschiedenis is een fundament voor veel dingen en is in mijn ogen een van de stevigste die je kan hebben.

Niet alle historische bronnen zijn geheel betrouwbaar; wees daarom altijd alert als je bronnen navraagt voor informatie. Het is echter wel zo dat de geschiedenis niet zomaar meer verandert. Veel staat vast in steen. Je kan er van op aan dat Napoleon niet ineens zijn mening over het keizerschap of de toekomst van Frankrijk zal veranderen.

Geschiedenis is daarnaast een gigantische bron van verhalen, al zijn ze niet altijd waar. Soms zelfs zijn waargebeurde verhalen gekker dan enig fictie schrijven kan bedenken. Als je uit de geschiedenis goed kan tappen dan heb je een goudmijn aan inspiratie en verhalen.

Als correspondent ga ik op reis naar Hongarije op zoek naar die verhalen. Welke zitten er verstopt achter kastelen, rivieren, bossen en steden? Wat kan Hongarije ons aan verhalen vertellen die de weg zullen zijn naar nieuwe verhalen om te schrijven? Welke verborgen schatten zijn er nog die gevonden moeten worden?

Met dit doel op oog ga ik mij warm maken met de Nederlandse geschiedenis. Want ook al worden we op de middelbare school doodgegooid met “Vaderlandse Geschiedenis”, dan nog hebben we nog niet eens het oppervlak aan Hollandse verhalen ontbloot.

Het schrift zal mijn slijpsteen zijn en mijn pen het zwaard.

Sjoerd is student in het Liberal Arts Tussenjaar van de Vrije Hogeschool.

 


Verhalen

Shortread

Klein woordenboek van onbegrepen woorden (3)

1 mei 2018

Orde | Maartje Hij volgt een scheikundeles. Zijn docent vertelt over de bouwstenen van stoffen. Weefsel, moleculen, atomen, elektronen, neuronen en protonen. Het duizelt hem. Hij kan niet bevatten hoe klein de schaal is waar hij nu op denkt. De docent tekent schematisch een atoom op het bord. Een bolletje neutronen en protonen met een … Lees verder

Shortread

Klein woordenboek van onbegrepen woorden (2)

21 april 2018

Frivoliteit | Fee Ik begrijp niets van het leven. Steeds als ik denk dat ik het vasthoud, zijn mijn handen gevuld met lucht. Dan besluit ik te lachen. Soms heel hard, soms iets zachter en soms alleen met mijn ogen. ‘Gek’, denk ik dan. Het leven is een mistige wolk van mogelijkheden. Een eindeloze hoeveelheid … Lees verder

Shortread

Klein woordenboek van onbegrepen woorden (1)

17 april 2018

Ambitie | Hugo Iedereen heeft wel ambitie. Waarvoor? Dat kunnen verschillende dingen zijn: sport, muziek, werk und so weiter. Ambitie kan voortkomen uit twee verschillende ervaringen. De eerste ervaring is een, helaas voor die persoon, traumatische ervaring uit de jeugd. Deze persoon zal al vroeg te horen hebben gekregen dat het met hem ‘nooit wat … Lees verder