Het verstoorde leven, leven in tijden van corona

Arnon Grunberg over Auschwitz en uitsluiting

In een lege Nieuwe Kerk in Amsterdam gaf schrijver Arnon Grunberg op 4 mei een indrukwekkende speech. Aan de hand van anekdotes ging hij terug naar Auschwitz, waar ook een deel van zijn Joodse familie gevangen heeft gezeten en stierf. Ook sprak hij zijn ongenoegen uit over het feit dat uitsluiting nog steeds aan de orde van de dag is. Hij citeerde de Joods-Italiaanse schrijver Primo Levi, wiens woorden we volgens Grunberg vaak zouden moeten herhalen. “‘Ik kan niet begrijpen, niet verdragen dat men een mens beoordeelt niet naar wat hij is, maar naar de groep waar hij toevallig toe behoort’.”

Grunberg bracht begin dit jaar het boek ‘Bij ons in Auschwitz’ uit, waarin hij teksten verzamelde van getuigen die slachtoffer waren van de terreur in het kamp.

Ontdek meer van Dwarslopers

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen