Gespreksmarathon Toekomst van de mens
Moderator: Sebastian Verstegen
Gespreksmarathon De Toekomst van de Mens In Verbinding. Ik ben omdat wij zijn
In deze gespreksmarathon komen een aantal inspirerende individuen samen om te praten over de toekomst van de mens in verbinding.
“Wij zijn uitdrukkelijk sociale wezens. En alles wat wij doen, is in verhouding tot anderen.” – Paul Verhaeghe
In een wereld die steeds sneller lijkt te draaien, polariseert en digitaliseert is de verbinding soms ver te zoeken. Ondanks en dankzij alle social media ervaren een groot deel van de jongeren, en ouderen, eenzaamheid. Het is van essentieel belang om stil te staan bij de kracht van verbindingen die ons omringen. Hoe ben jij in verbinding met jezelf? Ben je trouw aan wie je bent en waar je voor staat? En hoe ben je verbonden met de ander? En met de wereld?
Hoe blijf jij verbonden met jezelf, de ander en de wereld? Hoe kan jij bijdragen aan een verbonden wereld?
Het gesprek wordt geleid door Sebastian Verstegen. Sebastian werkt als theatermaker, zanger en sing- en song writer, hij geeft schrijftrainingen in het bedrijfsleven, is coördinator en coach van het Heroriëntatie trimester aan de Vrije Hogeschool, geeft les aan theaterstudenten in Amsterdam, traint managers in leiderschap, coacht studenten bij het schrijven van masterscripties, acteert, traint trainers en regisseert theatermakers.
In deze gespreksmarathon zullen de volgende mensen aan het woord komen:
Merel de Jong is oprichter en directeur van Stadslab Zeist en Culturele Broedplaats Lab Lou. Merel is een matchmaker, strateeg en social designer. Merel maakt altijd plannen, ziet overal kansen, kan goed enthousiasmeren, praten en van niets iets maken. Daarbij is zij geïnteresseerd in mensen en sociale interactie en doet daar graag onderzoek naar.
Laura Hoogstraten is wethouder in Zeist voor onder andere Sociaal Domein. Haar hart ligt bij het sociaal domein: het bieden van steun en perspectief aan mensen die dat nodig hebben. Soms zijn er grote zorgen, bijvoorbeeld door schulden, psychische gezondheid of angst om uit huis te worden gezet. Dan lukt het niet om je concentreren op werk, school of soms zelfs op de gewone dagelijkse dingen. Kortom, meedoen is dan heel moeilijk.
Haar visie is dat de basis (gezondheid, inkomen, woning) op orde moet zijn om mee te kunnen doen. De gemeente biedt ondersteuning door een vangnet of springplank te zijn. Zodat mensen rust en ruimte ervaren en weer mee kunnen doen.
Prosper de Roos is docent Filosofie aan de Vrije Hogeschool. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en film aan de St. Joost kunstacademie. Hij is docent, trainer en cross- mediamaker en ontwikkelt projecten op het snijvlak van digitale media, cultuur en filosofie.
Jura Maingay is afgestudeerd in liberal arts and sciences en als master student in culturele antropologie bekijkt zij onderwerpen binnen de sociale wetenschappen door een interdisciplinaire lens, zo is haar fundatie in antropologie aangevuld door literatuur afkomstig uit disciplines zoals filosofie, sociologie, politicologie, postkoloniale studies en genderstudies.
Twee studenten uit het Liberal Arts tussenjaar van de Vrije Hogeschool zij volgden afgelopen semester het lab Filosofisch onderzoek naar Verbondenheid bij Prosper de Roos en Dominante Narratieven bij Jura Maingay.
Jongere, deelnemer aan het social impact project Launch Your Future van Stadslab Zeist en LAB LOU.
- Tijd: 16.15 – 17.15 uur
- Locatie: Ionazaal, 1e verdieping, Cultuur- en Congrescentrum Antropia, Driebergen
- Tickets bestellen