Festival 2024

Workshop Spoken Word I Fleur Liedmeier

Workshop Spoken Word

Deze workshop neemt je mee in het schrijven van een eigen spoken word gedicht. We hebben drie kwartier om een paar punten aan te stippen, dus het is een lichte kennismaking.

Spoken word is een vorm van poëzie die bedoeld is om voor te dragen. Voorgedragen poëzie bestaat al langer dan geschreven gedichten. Denk bijvoorbeeld aan de Oudgriekse Homerus: hij schreef een verhaal op dat al eeuwenlang mondeling in dichtvorm verteld werd en zo steeds iets veranderde en groeide. Spoken word zoals we die nu kennen, bouwt vooral voort op de Afrikaans-Amerikaanse traditie die in de jaren ’60 opkwam en gaat vaak in op persoonlijke ervaringen met maatschappelijke vraagstukken.

Tijdens deze workshop staan we even stil bij onze indrukken van het Dwarslopersfestival tot nu toe, om deze vervolgens tot spoken word te verwerken. Na een korte introductie ga je vooral ook zelf aan de slag. Je leert een paar basistechnieken en zet je eigen aandenken aan de dag in elkaar. We eindigen door samen te experimenteren met verschillende stemgeluiden en er is ruimte voor een paar deelnemers om hun gedicht voor te dragen.

In deze workshop kun je via dichtkunst onderzoeken wat het thema ‘de vrije mens’, of iets anders dat vandaag langs is gekomen, voor jou betekent. Het is ook een plek om je vrij te voelen om te experimenteren en spelen en dingen te delen die misschien nog niet af zijn.

Er is plaats voor 12 deelnemers. De workshop is het meest geschikt voor mensen die nog geen of weinig ervaring met het schrijven van spoken word en andere vormen van poëzie hebben. Bij meer dan 12 geïnteresseerden hebben zij voorrang.

 

Over Fleur Liedmeier

Fleur Liedmeier (1999) schrijft liedjes, verhalen en gedichten, waaronder spoken word. Tot voor kort studeerde ze environmental humanities en daarvoor literatuurwetenschap. Ook leert ze ‘leven met de natuur’ bij de Bosbeweging. Haar identiteit als mens en relaties met andere (dier)soorten komen vaak in haar teksten terug als thema.

Fleur zal bij de openingsvoorstelling “Generation Symbioceen,” het panelgesprek “Je bent jong en je wil wat Toekomst” en de gespreksmarathon “De toekomst van de aarde” aanwezig zijn en op basis van haar observaties ter plekke een spoken word gedicht schrijven. Met dit gedicht zal ze de gespreksmarathon “De toekomst van de aarde” afsluiten.

 

Tijd: 17.45 – 18.30 uur

Locatie: Chrysocolla, 1e verdieping