Festival 2024

Openingsvoorstelling Generation Symbioceen I Studenten Vrije Hogeschool

MUZIEK/ THEATERPRODUCTIE Generation Symbioceen

Studenten  van de Vrije Hogeschool o.l.v Raul Saldarriaga, Julia Koelmans en Esmee Seebregts

Mens ken Uzelf! Aan de wieg van de Europese geschiedenis staat het beeld van de vrije mens, die naar Gods gelijkenis geschapen is. Dat beeld is volgens de Britse astrofysicus Martin Rees aan herziening toe:

“Het zal niet de geest van mensen zijn, maar die van machines die de wereld volledig zullen begrijpen. En het zullen de acties van autonome machines zijn die de wereld het meest ingrijpend zullen veranderen.”

Aan de ene kant is er een soort bescheidenheid — wij zijn de toevallige producten van de evolutie en niet ‘beter’ dan andere vormen van leven – waaronder machines- terwijl aan de andere kant juist aan technische ‘verbeteringen’ van het toevallige product ‘Mens’ gewerkt wordt. Kortom: we kennen onze plaats in het grote wereldgebeuren niet meer.

Waar we het over eens zijn: de geschiedenis van de mens zoals we die hebben gekend loopt ten einde.

De vraag is: zal het einde van onze natuurlijke evolutie het begin worden van het creatiefste, menselijk meest bevredigende avontuur ooit? Of zal het een technologische nachtmerrie worden waarin de Mens geregeerd wordt door AI, en de aarde vernietigd? Kunnen we door te reflecteren op de vraag wat ons tot Vrije mensen maakt, iets van houvast terugwinnen?

Het is de hoogste tijd voor een transformatie naar het Symbioceen: een tijdperk waarin mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans creëren.

Waarin de mens de aarde niet langer domineert, maar samenwerkt met andere soorten als fungi, planten en dieren. Zoekend naar een wederzijdse samenwerking.

Generation Symbioceen is een kunstproductie van de studenten van de Vrije Hogeschool in samenwerking met het artistieke team, bestaande uit Raul Saldarriaga, Julia Koelmans en Esmee Seebregts. Een zoektocht naar de werkelijkheid van het eigen lichaam, de werkelijkheid van de Aarde en de relatie met technologie. In Generation Symbioceen onderzoeken de studenten van de Vrije Hogeschool nieuwe en oude landingsbanen naar de toekomst.

 

How does one become a butterfly?

You must want to learn to fly so much that you are willing to give up being a caterpillar.

(Trina Paulus)

 

Tijd: 13.30 – 14.30 uur

Locatie: Ionazaal, hoofdpodium