Festival 2024

Lezing I Mens & Technologie I Bart Gulden

In de ban van technologie

Hoe moeten we de relatie tussen mens en technologie begrijpen? Is de mens meester, of juist in de ban van technologie?

Wat betekenen de ontwikkelingen op het gebied van technologie voor de menselijke vrijheid? De vraag dient zich aan of het narratief van zich almaar emanciperende individuen; mensen, dingen en machines het juiste narratief is. Kan de individuele mens wel omgaan met de gevolgen van zijn individueel uitgeleefde vrijheid? En hoe verhoudt vrijheid zich tot verantwoordelijkheid?

De vraag is: zal het einde van onze natuurlijke evolutie het begin worden van het creatiefste, menselijk meest bevredigende avontuur ooit? Of zal het een technologische en ecologische nachtmerrie worden waarin de mens geregeerd wordt door AI en de aarde vernietigd?

Bart Gulden geeft een kijkje in hoe van oudsher in verschillende culturen naar technologie wordt gekeken, en bespreekt wat dat voor hedendaagse technologische ontwikkelingen zou kunnen betekenen.

 

Bart Gulden is adviseur bij de Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI) en buitenpromovendus aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daar verricht hij onderzoek naar de rol van cultuur in mondiale technologieontwikkeling.

 

Tijd: 16.15 – 17.15 uur

Locatie: Opaal, Begane Grond