Festival 2024

Gespreksmarathon I De toekomst van de mens

De toekomst van de mens

In dit panelgesprek komen een aantal inspirerende individuen samen om te praten over de toekomst van de mens.

Wat betekent ‘de vrije mens’ anno 2024?

De roep om de opheffing van de unieke status van de oude mens klinkt vandaag de dag steeds luider. Zo heeft de bekende Yuval Harari alle bestsellerlijsten van de wereld gehaald met zijn pleidooi voor het upgraden van de oude mens – de ‘homo sapiens’- tot de nieuwe versie: de ‘homo deus’, een onsterfelijk en godgelijk wezen dat door bio-en brain engineering tot stand zal komen en die volgens Harari meer zal verschillen van ons als wij van de neanderthaler. Andere transhumanisten, zoals Ray Kurzweil, technisch directeur bij Google, investeren al decennialang in onsterfelijkheidsonderzoek, en weer andere tech-miljonairs hebben aangekondigd hun brein na hun overlijden in te laten vriezen.

Wie of wat is de mens dat zij enerzijds fysiek onsterfelijk zou moeten zijn en anderzijds opgeheven zou moeten worden? Onderscheidt zij zich überhaupt van ander leven? Moeten wij ons begrip van de vrije mens misschien fundamenteel herinterpreteren? Of reiken posthumanisme, transhumanisme en ecofilosofie betere alternatieven aan?

Het panel wordt geleid door Prosper de Roos, docent Filosofie aan de Vrije Hogeschool. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en film aan de St. Joost kunstacademie. Hij is docent, trainer en cross- mediamaker en ontwikkelt projecten op het snijvlak van digitale media, cultuur en filosofie.

In dit panel zullen de volgende mensen aan het woord komen:

Bart Gulden is adviseur bij de Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI) en buitenpromovendus aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daar verricht hij onderzoek naar de rol van cultuur in mondiale technologieontwikkeling.

Julia ter Veld studeerde toneel- en filmschrijven in Nederland en in Frankrijk, alwaar haar liefde voor het spreken in een nieuwe taal haar verdere werk ging typeren. Ze werkt nu onder andere voor stichting Building Conversation, geeft les en organiseert programma’s waarin deelnemers worden uitgedaagd zich anders uit te drukken dan ze gewoon zijn. Zelf maakt ze vooral audiowerk.

Sjors Weggeman studeerde Kunstmatige Intelligentie en heeft een master in Voice Technology. Hij combineert zijn interesse voor psychologie en techniek in zijn onderzoeken. Hij werkt nu als data- scientist. Lees hier een boeiend interview met Sjors over AI en ChatGPT.

Luna Vaarting en Lucas Wouda (studenten Vrije Hogeschool)  zij volgden afgelopen semester het lab De grens van de mens bij Prosper de Roos. In dit Lab verken je wat de mens de mens maakt. Je onderzoekt dwarsverbanden met technologie, algoritmes, natuur, microben, taal, emoties, economische en politieke structuren. De filosofische vraag naar de mens en haar grenzen, is een vraag naar het wezen of essentie van de mens. Het is een vraag naar de aard van de mens. Welke unieke kenmerken of essentiële eigenschappen hebben wij? Het antwoord op deze vraag levert een bepaald mensbeeld op. In dit lab staan we kritisch stil bij wat de mens is en onze grenzen.

Tijd: 17.30 – 18.30 uur

Locatie: Opaal, begane grond