Festival 2024

Fysiek Theater I Stroom I Studenten VH o.l.v. Anemone Oostvriesland van Schweigman&

STROOM

We bewegen ons dagelijks door een wereld die zo snel gaat en zo gericht is op cognitie, dat we lijken te vergeten dat we, behalve een denkend hoofd, ook een heel lijf hebben dat waarneemt, voelt, een beleving heeft, energie kan genereren, kan genieten. Zich kan openstellen of juist afsluiten. Een eigen wijsheid heeft.

Wat betekent het om een menselijk lichaam te hebben? Wat als we de energie in ons lichaam volgen? Wat wil er dan bewogen worden? Wat wil er gehoord, gevoeld en gezien worden?

In Stroom gaan 12 jonge spelers op zoek naar de verbinding met hun lijf. En de verbinding met elkaar. Op zoek naar de vrije beweging. De oordeelloze en eerlijke poging van jezelf tot uiting brengen. Losbreken van wat ons remt om ons lichaam, het lichaam, weer volledig te bewonen. Als we onze blokkades onder ogen komen, op zoek gaan naar de barsten in ons geïnternaliseerd systeem, dat ons soms tegenhoudt in zijn wie we echt zijn.

Als we door de barsten een glimp kunnen opvangen van onze pure kern. Als we loskomen van erfenissen waar we niet om hebben gevraagd. Kunnen we dan in vrijheid dansen op de dansvloer van het leven?

De zoektocht begon vanuit de Abayomi.

Een Abayomi is een poppetje dat moeders voor kinderen maakten, die door Europeanen werden verscheept van Afrika naar Zuid Amerika: Wat er ook met je wordt gedaan, wat de omstandigheden ook zijn, het is jouw geboorterecht om levenslustig te zijn, te blijven spelen, plezier te beleven, te genieten, jouw levensenergie te laten stromen – laat dat je niet afnemen.

 

 

STROOM is een maakproject van studenten van de Vrije Hogeschool o.l.v. Anemone Oostvriesland van Schweigman&

Stagiair: Gaia op de Weegh

Over Anemone Oostvriesland is coördinator artistiek en educatie bij Schweigman&. Deze functie is een combinatie van verschillende petten die Anemone op heeft binnen het gezelschap. Sinds 2016 werkt ze samen met Boukje aan alle voorstellingen als regieassistent, maar de assistentie is in de loop der jaren steeds meer een echte samenwerking geworden. In 2016 heeft Anemone de afdeling educatie voor Schweigman& op poten gezet en deze is steeds meer aan het groeien. De combinatie en uitwisseling van deze twee functies werkt ontzettend goed.
Anemone studeerde in 2015 af aan de opleiding Docent Theater ArtEZ in Arnhem. Tijdens de opleiding richtte zij zich vooral op het theatermaken en liep zij verschillende extra stages. Zo deed zij een regieassistentschap bij de voorstelling Circus in Veen (2014) van de PeerGroup onder regie van Floris van Delft, onderzocht zij educatie bij MAAS theater en dans en speelde ze mee in de cast van Erf (2015) van Schweigman&.

 

Tijd: 18.00 – 18.30 uur

Locatie: Ionazaal