Festival 2022

Artiest & Alumni: Nawras Altaky en de band Dyar

Artiest Band Dyar

Nawras Altaky is een performer, componist, zanger en Ud-speler, gevestigd in Utrecht, Nederland. Hij is geboren in 1995 in Zuid-Syrië.

Nawras voert naast zijn eigen composities een gevarieerd repertoire uit van klassieke, traditionele, moderne en experimentele wereldmuziek. Hij verkent wereldmuziek door middel van interdisciplinaire samenwerkingen en interculturele projecten.

NRC: “Altaky onderscheidde een warme baritonstem waarmee hij adembenemend, kleurrijk, zacht en effectief spanning kan opbouwen door een subliem gevoel voor timing.”

Als performer deelde Altaky het podium met Caro Emerald, Ellen Ten Damme, Oene van Geel, Janne Schra, Tony Roe en vele andere geweldige artiesten. Hij werd door de Nederlandse krant NRC verkozen tot een van de meest veelbelovende musici in Nederland en België voor het komende decennium.

Als componist drukt Nawras de sterke verbinding uit tussen de verschillende muziekculturen waar hij mee verbonden is, zoals Arabische en Westerse muziek. Alles versmolten tot een virtuositeit van hedendaagse en moderne composities, op smaak gebracht met de schoonheid van Arabische melodieën, de vrijheid van jazzharmonieën en de kracht van klassiek contrapunt. Zijn inspiratie wordt vooral gedreven door zijn waarden zoals vrijheid, nederigheid, eerlijkheid, liefde en vreugde. Nawras ondersteunt zijn werk met tekst, podiumkunsten en beeldende kunst.

Nawras werkte als componist bij de Music Meeting in Nijmegen en is momenteel werkzaam als componist voor het Grachtenfestival in Amsterdam. Hij speelde op het Grachtenfestival, Le Guess Who, International Music Meeting, North See Round Town, Wonderfeel Festival, Tweetakt, Djemaa el Fna, The Parade, Gaudeamus, On The Roof en meer.

 

Ook speelde hij in het Concertgebouw Amsterdam, Paradiso, Bimhuis, TivoliVredenburg, Stadsschouwburg Amsterdam, Stadsschouwburg Utrecht, De Meervaart, Theater Walhalla, Stadsschouwburg Leiden, Splendor, Kleine Komedie, Luxor Theater en meer.

In 2017 richtte hij samen met Lucas Dols (contrabas), Modar Salama (percussie) en Ghaeth Almaghoot (klarinet) zijn eigen band Dyar (wat thuis betekent in het Arabisch) op.