Festival 17 april 2021

Spoken word | Babs Gons

Babs Gons (1971) is dé koningin van spoken word. Ze is schrijver, performer, ‘Het Parool’-columnist, theatermaker, host en docent. Ze staat met haar werk op festivals, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en tv en reisde met haar werk af naar onder meer Zuid-Afrika, Soedan, Curaçao en Brazilië. Gons is de stuwende kracht achter veel spoken-word-initiatieven.

Een selectie van haar eigen teksten verscheen eerder onder de titel ‘Hoe kan het toch?’ In 2018 ontving ze de Black Achievement Award in de categorie Kunst en Cultuur voor haar jarenlange werk binnen de culturele sector. Haar boek ‘HARDOP’ verscheen in 2019, waarin zij achttien toonaangevende performers uit de spoken word-scene voor het voetlicht brengt. In april 2021 verschijnt haar dichtbundel ‘Doe het toch maar’.

“Ik schrijf vaak vanuit verontwaardiging. Waarom gebeuren dingen zoals ze gebeuren? Ik bevraag, constateer, wil blootleggen. Dat kan gaan over hoe mensen behandeld, weggezet en geframed worden, hoe ze moeten dealen met vooroordelen en stereotypen. Zelf heb ik daar soms last van. Dan hoor ik, meestal via sociale media, dat mensen zoals ik hun plek moeten kennen. Schrijven is een manier om de onrustige binnenkant te sussen.”

“Ik ben geen verpleger, geen brandweerman, ik red geen levens, maar ik geloof dat een tekst van mij weleens iemands dag redt. Zoals Dylan Thomas zei ‘Een goed gedicht is een verrijking van de werkelijkheid. De wereld is niet meer hetzelfde nadat een goed gedicht eraan is toegevoegd. Een goed gedicht helpt om de kennis van jezelf en van de wereld om je heen te vergroten.’”

Babs Gons wordt 17 april tussen 15.30 – 16.15 uur geïnterviewd door Jos van Hest en geeft een spoken word performance.

 

Meer informatie: www.babsgons.com

 

 

Beeld: Annaleen Louwes

 

 

Koop hier je tickets voor het dwarslopersfestival 2021