Dwarslopers Dialogen

14 maart I Miriam Rasch I Hoe autonoom zijn we, wanneer we een deel van ons leven aan technologie ‘uitbesteden’?

De Vrije Hogeschool organiseert samen met The Optimist en Cultuur en Congrescentrum Antropia een nieuwe reeks gespreksavonden. Tijdens zo’n avond is er telkens een gastspreker. Op donderdag 14 maart 2024 is dat Miriam Rasch. Miriam is filosofe en literatuurwetenschapper en onderzoekt de impact van digitalisering, internet en sociale media. De vraag hoe autonoom zijn we, wanneer we een deel van ons leven aan technologie ‘uitbesteden’? staat centraal.  Er is ook tijdens deze avond weer ruimte voor interactie en dialoog!

De mens als voorspelbaar algoritme

De betekenis van ‘autonomie’ verschuift langzamerhand van een bij uitstek menselijk vermogen naar een kenmerk van de nieuwste technologie. Dat is fascinerend en ook wel wat beangstigend.

Nu liggen die zogenaamde autonome vermogens van de mens al langer onder vuur. Sterker nog, is het hele begrip niet allang ontmaskerd als een illusie, waarna de werkelijke aandrijving van de mens zichtbaar is geworden, of dat nu ‘het brein’ is, de genen, hormonen, atomen, opvoeding, opleiding, het maatschappelijk bestel of de cultuur? Nee, als je denkt autonoom te zijn, of als je dat wenst te zijn, ben je vooral naïef. De mens is een voorspelbaar algoritme.

Hoe moeten we ons verhouden tot datgene wat er met de autonomie vandoor gaat – de techniek?

Locatie: De Vrije Hogeschool

Inloop vanaf 19.00 uur. Start 19.30 uur – 21.00 uur.  Borrel na afloop.

Bestel je tickets hier

 

Over Miriam Rasch

Miriam Rasch studeerde filosofie en literatuurwetenschap. Zij is verbonden aan de Willem de Kooning Academie als coördinator van het Research Station. Tussen 2012 en oktober 2020 werkte ze bij het Instituut voor Netwerkcultuur van de Hogeschool van Amsterdam.

Miriam houdt zich onder meer bezig met de ethiek van dataïsme en de impact van digitalisering, internet en sociale media op onze moderne levens.

Winnaar Socratesbeker 2021: Frictie: Ethiek in tijden van dataïsme. Van september 2023 tot februari 2024  Writer-in-Residence bij het NIAS, waar ze gaat werken aan een boek over de ethiek van luisteren.

Miriam schrijft essays en recensies, onder meer voor NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer, Athenaeum, Follow The Money en Revisor, en columns voor Filosofie Magazine. Sinds 2015 is ze redacteur bij De Nieuwe Garde, platform voor aanstormende essayisten.