Festival 2020

Het Offer | openingsvoorstelling

We raken verstrikt in de door ons gecreëerde netten
We druipen,
We verzuipen,
We proppen en stoppen de natuurlijke gang van zaken.
En we schreeuwen
Met hordes borden,
Allen met een eigen tekst.
Niemand hoort elkaar
En wie ziet nog het grotere verband?
Als alles met de grond gelijk gemaakt is
Een grijze open vlakte achterblijft
Wat klinkt er dan?
Wie beweegt er dan?
De merel zingt nog altijd in het donker
De klaproos groeit op brakke grond 
Laten we handelen alsof ons leven ervan afhangt
Laten we het einde zien als nieuw begin

Als alles met de grond gelijk gemaakt is en een grijze open kraal achterblijft, wat klinkt er dan? Wat is het nieuwe geluid dat we nodig hebben als tegenhanger tegen wanhoop? Wat is de hoop die wij met elkaar creëren voor een nieuwe tijd?

Dwarslopers van het Liberal Arts Tussenjaar van de Vrije Hogeschool hebben onder leiding van docenten Maxi Hill (dans), Gerbrand Bos (theater) en Julia Koelmans (muziek) een drieluik gecreëerd met Le Sacre du Printemps als vertrekpunt.


Le Sacre Du Printemps
In mei 1913 ging in Parijs Le Sacre du Printemps (Het Lenteoffer) in première; een ballet met een choreografie van de beroemde danser Vaslav Nijinsky op muziek van de Russische componist Igor Stravinsky.

Het stuk verbeeldt een heidens ritueel, een jonge maagd is uitverkoren om zich dood te dansen als offer voor de Zonnekoning. De dans was hoekig en primitief en de muziek rauw, intens en ritmisch; een verklanking van aardse oerkrachten. Het publiek werd razend, zoiets was ongehoord!

Na de eerste openingsmaten ontstond er onrust in de zaal, al gauw braken er rellen uit en moest de politie eraan te pas komen om het orkest door te kunnen laten spelen. Het verhaal gaat dat de dirigent het theater door een wc-raampje verliet, uit angst voor zijn veiligheid.

Met deze muziek blies Stravinsky in één keer de geldende muzikale conventies omver. Hij maakte ruimte voor emotionele expressie in plaats van het nastreven van een schoonheidsideaal.

Dit was het revolutionaire begin van een nieuw gevoel voor schoonheid. De rauwe intensiteit van Stravinsky’s muziek past naadloos bij de krachten die spanning zetten op onze huidige tijd waarin zo veel op ons wordt afgevuurd.

De openingsvoorstelling vindt plaats in de Theaterzaal, van 13:00 tot 14:00 uur.