Festival 2019

VU Kamerkoor

In dit Dwarslopers Slotconcert (20:15 – 22:15 uur) klinkt een concert van het gerenommeerde VU-Kamerkoor, die haar 50-jarig jubileum viert door 50 jaar vooruit te kijken. Componisten Merlijn Twaalfhoven, Ernst Reijseger, Roel van Oosten en Imre Ploeg schetsen ieder een mogelijk toekomstbeeld, van dystopie tot utopie, op teksten van schrijver en toekomstdenker Wytske Versteeg.

Koop hier je tickets!

Hoe ziet de wereld er over 50 jaar uit? De toekomst gaat iedereen aan, maar ernaar toeleven gaat alleen als je je er ook een voorstelling van kunt maken. Het VU-Kamerkoor greep haar 50-jarig jubileum aan om de toekomst met een kunstenaarsblik te beschouwen en op het Dwarslopers Slotconcert te zingen over klimaatverandering en de zorgen over wat komen zal.

Schrijver Wytske Versteeg verwerkte de toekomstvisioenen van de koorleden in een libretto waar maar liefst vier componisten mee aan de slag gingen. Imre Ploeg, Ernst Reijseger, Roel van Oosten en Merlijn Twaalfhoven schetsen ieder een mogelijk toekomstbeeld, van dystopie tot utopie.

In het werk van Imre Ploeg, Wat gezegd moet worden dat is dit, is er niet alleen ruimte voor de dingen die voorbijgaan, maar ook voor wat altijd zal blijven: liefde en menselijkheid.
Ernst Reijseger schetst in Ooit was elk woord een lied een duistere toekomst vol ziektes. Kun je nog wel zingen in een wereld die wemelt van dodelijke virussen? Wie weet zullen we erin slagen het niet zover te laten komen.
Roel van Oosten tekent een voorzichtig optimistisch toekomstbeeld in Utopia: komt er misschien een omslagpunt?
Het kan lastig zijn je een voorstelling te maken van iets ontastbaars als klimaatverandering. Merlijn Twaalfhoven maakt in Gras dat niet bezeten is de klimaatverandering hoorbaar door de temperatuurmetingen van NASA in 1880 tot nu om te zetten in muziek. De luisteraar wordt aangezet om na te denken over de steeds verdergaande opwarming van de aarde en stijging van de zeespiegel: staat het warme water ons straks aan de lippen?


Het VU Kamerkoor

Het VU-Kamerkoor bestond in 2018 een halve eeuw. Het koor telt ruim 30 ambitieuze koorzangers: zowel jeugdig enthousiasme als wijze ervaring maken deel uit van de magische mix. Deze variëteit zet zich voort in de programmakeuze, waarin ruimte is voor zowel stokoude als nagelnieuwe muziek, met instrumentele begeleiding of a capella. Sinds 2016 wordt het koor aangevuurd door de jonge, ambitieuze dirigent Krista Audere, die in hetzelfde jaar aan het Amsterdamse conservatorium summa cum laude afstudeerde. Recente wapenfeiten zin het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach, Schnittkes Concert voor koor en Figure Humaine van Poulenc.

Luister hier naar de heerlijke klank van het VU-Kamerkoor!