Festival 2019

Slotconcert | VU-Kamerkoor & Talking Trees

In dit Dwarslopers Slotconcert klinkt een concert van het gerenommeerde VU-Kamerkoor, dat haar 50-jarig jubileum viert door 50 jaar vooruit te kijken. Componisten Merlijn Twaalfhoven, Ernst Reijseger, Roel van Oosten en Imre Ploeg schetsen ieder een mogelijk toekomstbeeld, van dystopie tot utopie, op teksten van schrijver en toekomstdenker Wytske Versteeg. Het festival eindigt met een onvergetelijke en zelden uitgevoerde voorstelling, waarin de bomen op het festival terrein letterlijk muziek voor je maken.

Koop hier je tickets!

19.30 – inleiding door Bert Barten en Harry Starren
20.15 – concert door ‘Visioenen van 2068’ door het VU-Kamerkoor e.a.
21.15 – concert door ‘Talking Trees’ door Bert Barten e.a.

Visioenen van 2068
Het concert begint met een optreden van het gerenommeerde VU-Kamerkoor, die haar 50-jarig jubileum vierde door 50 jaar vooruit te kijken. Vier componisten schetsen ieder een mogelijk toekomstbeeld, van dystopie tot utopie. Deze componisten gebruikten hiervoor het libretto ‘Visioenen van 2068’ van schrijver en politicoloog Wytske Versteeg. Merlijn Twaalfhoven maakt in Gras dat niet bezeten is de klimaatverandering hoorbaar door de temperatuurmetingen van NASA van 1880 tot nu om te zetten in muziek. Ernst Reijseger schetst in Ooit was elk woord een lied een duistere toekomst vol ziektes. Kun je nog wel zingen in een wereld die wemelt van dodelijke virussen? Roel van Oosten tekent een voorzichtig optimistisch wereldbeeld in Utopia: komt er misschien een omslagpunt? In het werk van Imre Ploeg, Wat gezegd moet worden dat is dit, is er niet alleen ruimte voor de dingen die voorbijgaan, maar pleit hij ook voor het vereeuwigen van liefde en menselijkheid.

De zang van het VU-Kamerkoor wordt afgewisseld met korte kunstzinnige statements van dwarslopers van de Vrije Hogeschool, die zich in kunst (theater, dans en muziek) en wetenschap (duurzaamheid, transhumanisme en identiteit) verdiepten in de toekomst.

Talking Trees
In de tweede helft word je meegenomen in de klank van bomen. Bomen produceren trillingen die wij niet horen maar die er wel zijn, aldus kunstenaar Bert Barten. Door deze hoorbaar en zichtbaar te maken, geeft hij de natuur een stem. Als publiek wordt je omringt door geluid, waarbij vibraties van een boom voor de concertzaal worden omgezet in muziek en beeld op een groot scherm. Vier boomsensoren zijn verbonden met een reeks analoge synthesizers. De sensoren geven informatie over de sapstroomsnelheid, fotosynthese, vluchtige organische verbindingen en vocht van de boom. Het geluid stuurt vervolgens een aantal grafische beeldgeneratoren aan die worden geprojecteerd op grote videoschermen. De bomen op het festival vermengen met data van bomen op andere plekken van de wereld. Het resultaat is een verbluffende muzikale en audiovisuele communicatie tussen mens en natuur.

Bert Barten
Bert Barten is kunstenaar,  componist, regisseur, trainer en entrepreneur.  Naast zijn muzikale projecten werkte Barten als regisseur en producer van diverse grote spektakelstukken van o.a. Shakespeare, Dante. Goethe en Homerus. Voor zijn bijdrage aan de film Het Leven Dat Wij Droomden werd hij genomineerd voor een Gouden Kalf. Milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen spelen een belangrijke rol in zijn werk en leven. Hij werkte voor organisaties als Greenpeace, Unicef, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De muziek van Talking Trees veroverd de wereld. De prestigieuze Stanford University heeft hem al uitgenodigd voor een lezing en hij stond reeds op Lowlands. Daarnaast krijgt hij van universiteiten wereldwijd data doorgestuurd en zijn biologen van over de hele wereld razend enthousiast over zijn werk.

 

TICKETS
Voor het middagprogramma en het slotconcert van het Dwarslopers Festival kun je apart een ticket aanschaffen. Met een combiticket kun je voordelig naar het middagprogramma én het slotconcert.

Middagprogramma | vol tarief            €15,00
Middagprogramma | reductie             €10,00     dwarslopers 2018, studenten

Avondconcert | vol tarief                       €20,00
Avondconcert | reductie                        €12,50       dwarslopers 2018, studenten

Combiticket | vol tarief                           €30,00
Combiticket | reductie                            €17,50     dwarslopers 2018, studenten

Dit concert is onderdeel van het Dwarslopers Festival 2019. Het festival wordt georganiseerd door tientallen studenten, alumni en docenten van de Vrije Hogeschool, in coproductie met The Turn Club, Summer of Soil, het VU-Kamerkoor en de Evangelische Broedergemeente te Zeist.

PARTNERS