Festival 2019

Gespreksmarathon | De toekomst van de aarde

De toekomst van de aarde

In dit panelgesprek komen een aantal inspirerende individuen samen om te praten over de toekomst van onze aarde. Vernieuwers op het gebied van ecologie en duurzaamheid zullen met elkaar in gesprek gaan over hoe onze relatie met de aarde over 50 jaar kan en zal zijn. In het gesprek proberen ze met elkaar een nieuw verhaal te scheppen, als mogelijk antwoord op de huidige ecologische problemen zoals klimaatverandering, uitsterven van ecosystemen en de voedselproblematiek. Samen onderzoeken ze hoe deze uiterlijke thema’s verbonden zijn met een persoonlijke en innerlijke worsteling en hoe gevoelens van apathie en angst kunnen worden omgezet in moed en vertrouwen.

Het panel wordt geleid door Imre Ploeg, docent aan de Vrije Hogeschool, oprichter van Dwarslopers en componist die zelf heel erg betrokken is in alles wat met het milieu te maken heeft. Hij probeert deze problematiek in zijn muziek en kunstprojecten door te laten klinken en hierdoor meer bewustzijn te scheppen.

In dit panel zullen de volgende mensen aan het woord komen:

Klaas van Egmond is hoogleraar in de Geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Zijn focus ligt in het bijzonder op milieu en duurzaamheid. Hij heeft meerdere boeken gepubliceerd over duurzaamheid en is betrokken bij verschillende duurzame organisaties (Triodos Bank etc.).

Pieter Ploeg is expert op het gebied van sustainability en sustainable agriculture. Hij nam deel aan het Youth Initiative Program (YIP) in Zweden in 2010 en schreef in Zweden ook zijn masterproef over sustainability. Hij is een van de oprichters van het platform Common Soil, wat in de zomer van 2019 het festival Summer of Soil zal organiseren.

Clarine Campagne is projectleider bij de IONA stichting. Zij begeleid organisaties vooral op het gebied van samenwerking tussen verschillende teams. Theorie U is een terugkomende inspiratiebron in haar werk, en hierover heeft ze in 2016 ook het boek ‘Theorie U in teams’ gepubliceerd.

Jura Maingay is student aan de Vrije Hogeschool in Zeist. Zij is al jaren geïnteresseerd in de ecologische crisis en hoe je een duurzame levensstijl onderhoudt. Zij is van plan om deze passie voor milieu ook later in te zetten in studie en beroep.

Anne van Bergeijk is student aan de Vrije Hogeschool. Zij liep mee met de scholierendemonstratie en organiseert samen met The Turn Club acties om een nieuw geluid in het klimaatdebat te brengen: die van stille acties. Want in plaats van te roepen over het helpen van de aarde, vind zij dat we beter naar de aarde moeten luisteren.

Koop hier je tickets!

 

Tussen 14.15 en 18.00 uur vindt de gespreksmarathon plaats; een doorlopend gesprek tussen wetenschappers, kunstenaars, sociaal ondernemers, studenten en publiek over de toekomst. Dit gesprek is ingedeeld in vier fases:
14.15 – 15.00 uur | Hoe kunnen we de toekomst verbeelden?
15.00 – 15.45 uur | Wat is de toekomst van de mens?
16.00 – 17.00 uur | Wat is de toekomst van de aarde?
17.00 – 18.00 uur | Wat is de toekomst van educatie?

Locatie: Kleine Zaal, Evangelische Broeder Gemeente