Festival 2019

Frans Lutters | Dwarslopen: het dwarskijken van de daad!

Dwarslopen: het dwarskijken van de daad!

“Op dit moment houdt de toekomst van de aarde en mensheid mij intens bezig. Als leerkracht sta ik dagelijks in dialoog met jonge mensen. Nu de toekomst van onze prachtige planeet door de daden van de mens  onzeker is geworden, word je gevraagd om geheel nieuwe concepten te vinden rond mens-zijn, duurzaamheid en samenwerking. Ik ben ervan overtuigd dat de we deze concepten, als latente vermogens, in ons dragen maar dat ze pas door samenwerking tot ontwikkeling  komen. Met samenwerken bedoel ik autonome samenwerking. Bij autonome samenwerking gaat het, volgens mij, om de moed om ‘dwars te lopen’. Dwarslopen staat haaks op meelopen. Meelopen is iets wat vanzelf gaat in onze tijd door alle media, commerciële invloeden en financiële prikkels. Dwarslopen vraagt om een hoek van negentig graden maken, om eventueel ‘het hoekje om te durven te gaan’, dus alles  indien nodig in de waagschaal te gooien. Het gaat daarbij niet om dwars-kijken maar om dwars-lopen, dus om actief te zijn, midden in tijd en samenleving voort te bewegen, niet stil te staan en dan de wending van negentig graden te maken en daarmee alles vanuit een andere hoek te benaderen. Dat kan ook pijn doen omdat je haaks op de meeloop-stroom komt te staan. Als leerkracht houd ik van deze activiteit, geen enkele levensvatbare creatie ontstaat zonder pijn, ook in de onderwijssituatie.

Door dwars te lopen worden we verloskundigen van levende creaties die met ons mee bewegen en in synergie de planeet met levensvatbare kracht omvormen. Zij zijn levende concepten geboren uit dwarse daden!”

Op het Dwarslopers Festival 2019 gaan onderwijsexperts en jongeren in gesprek over educatie, als onderdeel van het marathongesprek over de toekomst. Een van de gasten aan tafel is Frans Lutters. Wil je meer van hem horen? Kom naar het Dwarslopers Festival!

Koop hier je tickets!