Festival 2019

Bert Barten | Talking Trees

Het festival eindigt met een onvergetelijke en zelden uitgevoerd Dwarslopers Slotconcert, waarin de bomen op het festival terrein letterlijk muziek voor je maken.

Bert Barten
Bert Barten is kunstenaar,  componist, regisseur, trainer en entrepreneur.  Naast zijn muzikale projecten werkte Barten als regisseur en producer van diverse grote spektakelstukken van o.a. Shakespeare, Dante. Goethe en Homerus. Voor zijn bijdrage aan de film Het Leven Dat Wij Droomden werd hij genomineerd voor een Gouden Kalf. Milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen spelen een belangrijke rol in zijn werk en leven. Hij werkte voor organisaties als Greenpeace, Unicef, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De muziek van Talking Trees veroverd de wereld. De prestigieuze Stanford University heeft hem al uitgenodigd voor een lezing en hij stond reeds op Lowlands. Daarnaast krijgt hij van universiteiten wereldwijd data doorgestuurd en zijn biologen van over de hele wereld razend enthousiast over zijn werk.

Talking Trees
Bomen, ook de bomen op het terrein van het Dwarslopers Festival, produceren trillingen die wij niet horen maar die er wel zijn. Door deze hoorbaar en zichtbaar te maken, geeft Bert Barten de natuur een stem. Het resultaat is een verbluffende muzikale en audiovisuele communicatie tussen mens en natuur. Bert Barten gebruikt verschillende methodes die directe signalen van bomen omzet naar synthesizers en waarbij hij data omzet in partituren. Deze muzikale waarden sturen op hun beurt beeldgenerators aan, waardoor je op groot scherm de visualisaties van de diepe vibraties van de bomen ziet. Zo maakt Bert Barten de onzichtbare processen in de natuur tastbaar.

Wil je meer weten over de zingende bomen en Bert Barten? Kijk een van onderstaande video’s: