Festival 2018

Vrije Hogeschool | Wij zijn terwijl ik ben | theater

‘Wij zijn wij
Wij zijn ik
Ik en jij
Zoekend naar samenhang
Orde creerend
Zijn wij de frustratie?
Wij zijn een mysterie’

‘Wij zijn terwijl ik ben’ is een fysieke performance van Vrije Hogeschool studenten. Het stuk is ontstaan in het Atelier Locatietheater waar studenten begrippen als identiteit, essentie en existentie onderzoeken door elkaar te bevragen en de antwoorden op creatieve en theatrale wijze vorm te geven. Is je identiteit geconstrueerd? Waaruit bestaat deze identiteit? Kunnen we dat ontleden?

Sartre schreef ‘de hel, dat zijn de anderen’. In je eentje kun je zijn wie je wilt zijn, zonder tegenspel van een ander. Het wordt pas spannend, moeilijk, leuk of ingewikkeld als er tegenspel komt. Van de ander of van de ruimte.

‘Wij zijn terwijl ik ben’ wordt geregisseerd door Margit Odems en Marrit Bausch. Margit over het ontstaan van ‘Wij zijn dus ik ben’:
“Met een grote glimlach denk ik terug aan de momenten waarin de studenten ontdekkingen deden in de openbare ruimte. Er opende zich een speelsheid, die theater kan maken van alles wat er aanwezig is. Bovendien overwonnen ze hun gêne om zich te laten bekijken door buitenstaanders en dat is prachtig. ”

De voorstelling is te zien op het Dwarspodium (tijd tbc) op het Dwarslopers Festival Haarlem op 9 juni en in de Pandora Foyer op zaterdag 16 juni om 14.30 uur tijdens het Dwarslopers Festival Utrecht.

Foto: A. Dekker