Festival 2018

Paneldiscussie | in gesprek over identiteit en waarde

Hoe bepaal je wat je identiteit is? Waarom is de zoektocht naar identiteit al dan niet belangrijk? Hoe wordt over identiteit gedacht vanuit verschillende invalshoeken zoals filosofie, religie, humanistiek en gezondheidszorg? Hoe kunnen jonge mensen het beste omgaan met hun zoektocht naar zingeving en verbinding, zonder hierbij overspannen, depressief of overprikkeld te raken?

Sophie Derkzen gaat in gesprek met Dr. Ellen ter Gast (Bioloog en Filosoof), Dr. Martien Scheurs (Filosoof, UvH) en Prof. Dr. Liesbeth Woertman (Hoogleraar Psychologie, UU). Ben je op zoek naar nieuwe stof om over na te denken? Dan mag je deze paneldiscussie niet missen.

Dr. Ellen ter Gast heeft een unieke achtergrond in zowel de biologie, de kunsten, de bedrijfskunde als de filosofie. Ze was docente aan verschillende universiteiten en was betrokken bij de oprichting van iArts, een interdiciplinaire kunstopleiding in Maastricht, waar ze ook les gaf.
Ze staat bekend om haar scherpe blik en is wars van disciplinaire grenzen.  Als docente heeft ze veel contact met jongeren. Ze betreurt het dat de jeugd moet leven in het “tuttige tijdperk”. Hoe beïnvloedt dat onze identiteit?

Dr. Martien Schreurs studeerde filosofie, psychologie en humanistiek en is docent in de filosofie en de geschiedenis van het humanisme aan de Universiteit voor Humanistiek. Momenteel onderzoekt Schreurs de relatie tussen humanisme en nihilisme in de filosofie en de romanliteratuur. Schreurs heeft veel interesse in de ‘problematiek’ van jongeren van nu en het debat over identiteit daarbinnen.

Prof. Dr. Liesbeth Woertman promoveerde op het onderwerp lichaamsbeeld en is onderwijsdirecteur psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Ze schreef het boek ‘Psychologie van het uiterlijk’ waarin ze duidelijk maakt dat ons zelfbeeld bestaat bij de gratie van anderen en gebruikt hierbij psychologische, filosofische, biologische en sociologische inzichten.

Debatleider en ervaren journalist Sophie Derkzen is de moderator van deze discussie. Als politiek en binnenland redacteur van Vrij Nederland schreef ze vanaf 2009 reportages en onderzoeksverhalen. In 2013 werkte ze als gastredacteur bij de Duitse krant Die Zeit.

 

De paneldiscussie vindt plaats in de Pandora zaal tijdens het Dwarslopers Festival Utrecht om 15.00 uur.