Welke meetlat leg jij naast klimaatverandering?
Een Studium Generale Lezing en gesprek over een geologische kijk op het klimaat.
Klimaatverandering, een actueel onderwerp waarmee we overal worden geconfronteerd. Het woord doet alarmbellen rinkelen. Wees zuinig op de aarde, verminder de CO2 uitstoot en maak duurzame overwegingen! Dit alles met het oog op de toekomst want de aarde moeten wij beschermen. Over 100 jaar willen we graag dat het tropisch regenwoud nog bestaat en dat de dijken van Nederland niet zijn doorgebroken. Maar kijken wij wel ver genoeg in de tijd? Leggen wij wel de juiste meetlat naast het klimaatprobleem? Spreken we überhaupt van een probleem? In zijn boek De menselijke maat legt Salomon Kroonenberg uit dat wij klimaatverandering benaderen op een te korte tijdschaal. Natuurlijke processen zoals klimaatverandering, zeespiegel stijgingen, aardbevingen en vulkanische erupties vinden namelijk op veel grotere tijdschalen plaats. Tijdens de Studium Generale van 5 april zal Salomon Kroonenberg klimaatverandering in een ander perspectief plaatsen aan de hand van de geologische tijdschaal.
Gastspreker | Salomon Kroonenberg
Salomon Kroonenberg (1947) is emeritus hoogleraar geologie aan de Technische Universiteit Delft. Tevens is hij hoogleraar geologieen mineralogie aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Tot eind 2005 was hij columnist bij het weekblad Intermediair. Hij schreef onder meer de boeken De menselijke maat, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek en De binnenplaats van Babel.
Studium Generale – Vrije Hogeschool
Deze Dwarslopers Lezing is onderdeel van de Studium Generale reeks van de Vrije Hogeschool en wordt georganiseerd door Dwarslopers en studenten van het Liberal Arts Tussenjaar.