Dwarslopers Dialoog | Kees van Veluw

Vrije Hogeschool Zeist

HOLISTISCHE DUURZAME LANDBOUW, PERMACULTUUR EN AGROFORESTRY DOOR KEES VAN VELUW

De Vrije Hogeschool organiseert een nieuwe reeks prikkelende gespreksavonden. Tijdens zo’n avond is er telkens een gastspreker en ga je met elkaar in dialoog over een actueel onderwerp. Welke radicale verandering in mind-set is er nodig in relatie tot de natuur? Welke kantelmomenten heb jij meegemaakt in je leven die je iets leerde over de verbinding tussen de mens en de natuur? Kom dan naar de Dwarslopers Dialoog op 13 februari om 19:30! Deze Dwarslopers Dialoog gaat over deze onlosmakelijke verbinding.   

We gaan in gesprek met Kees van Veluw. Hij is educator Permacultuur, oud-docent organische productiesystemen aan de Universiteit van Wageningen en jarenlang verbonden aan Het Louis Bolk Instituut. Zijn levenswerk gaat over de onlosmakelijke verbinding tussen de mens en de natuur en de noodzakelijke transitie in de landbouw. Volgens Kees zijn voedselbossen het antwoord op de landbouwcrisis.  

Op deze avond neemt hij ons mee door zijn leven, in zijn zoektocht naar verbinding. Verbinding in de breedste zin van het woord, maar vooral de verbinding tussen mensen-natuur-jezelf. Een persoonlijk verhaal over zijn jeugd op een kippenbedrijf waar zijn vader kippen hield op de ‘batterij’ (kooien van 50x50x50 cm met 4 kippen er in), tijdens zijn studie veeteelt, als dienstweigeraar, zijn leven in Ghana, als docent Permacultuur aan de Wageningen Universiteit en als Voedselbos-pionier. Rode draad door al deze anekdotes, ervaringen en theorieën is het besef dat alles met alles verbonden is, maar ook wat dat in de praktijk betekent; nu en in de toekomst.  

We gaan met elkaar in gesprek over positieve kantelpunten in de landbouw en de relatie tussen de mens en de natuur. Welke kantelmomenten heb jij meegemaakt in je leven die je iets leerde over verbinding? Wat betekent dat en welke gevolgen had dit voor je persoonlijke leven en handelen? Aan de hand van vele anekdotes en verhalen uit zijn eigen leven, nodigt Kees ons uit hierover met elkaar in gesprek te gaan. Hij is zoals hij zelf zegt, een optimist en gelooft in de groeikracht van de mens en de natuur.  

Over Kees: Hij is in 1957 geboren als boerenzoon. Hij voelde zich als kind helemaal onderdeel van de natuur. Door zijn studie Veeteelt aan de Wageningen Universiteit is dat gevoel veranderd: Ik sta boven de natuur en mag de aarde ‘beheren’. Al gauw ervaarde hij dat dat beheren, exploiteren betekende, niet alleen van de aarde maar ook van de mensen. Dat wilde hij niet en in zijn werk in Ghana voor Unicef en later als adviseur bij het Louis Bolk Instituut en weer later als Docent biologische landbouw en Permacultuur bij de Wageningen Universiteit ging hij op zoek samen met Ghanese en Nederlandse boeren en met WUR studenten naar hoe het anders kan. Naar meer ‘heelheid’. En ging daarmee experimenteren in Voedselbos Droevendaal. Sinds oktober 2024 is Kees met pensioen, maar de zoektocht naar een alternatief gaat actief door! Op dit moment is hij bezig met de voorbereiding van een serie aan de WUR ‘Farming and learning with the Hidden Half of Nature’, samen met Ruur Boersma en Marijke Kuipers.  

 

SCHRIJF OOK ALVAST DE VOLGENDE DATA VAN DE LAATSTE DWARSLOPERS DIALOOG EN HET FESTIVAL IN JE AGENDA:

  • Donderdag 13 maart 2025 | Dwarslopers Dialoog V |

  • Zaterdag 12 april 2025 | Dwarslopers Festival | In verbinding. Ik ben omdat wij zijn.

DWARSLOPERSFESTIVAL – ZATERDAG 12 APRIL 2025

Het Dwarslopersfestival is een jaarlijks podium voor debat, dans, theater, beeldende kunst, literatuur, poëzie en muziek, gericht op mensen van 18 tot 80 jaar. Dit festival biedt een inspirerend platform rondom urgente en actuele thema’s. Het is een co-creatie van een diverse gemeenschap van jong en oud, die samen bouwen aan verhalen – groot en klein – op zoek naar een betekenisvolle plek in de wereld.

DWARSLOPERS

De naam ‘Dwarslopers’ roept zowel stilstand als beweging op. ‘Dwars’ suggereert tegen de stroom ingaan – eigenzinnig denken en handelen – terwijl ‘lopen’ juist benadrukt dat ontwikkeling vraagt om beweging. Het Dwarslopers-platform brengt verhalen, beelden, video’s, interviews en kunst samen van jong en oud, om zo de dialoog aan te gaan. Het zijn verhalen over identiteit, eenzaamheid, verbinding tussen generaties, grote en kleine dilemma’s, en over dromen en idealen voor de toekomst.


Agenda

12
april
2025
13:00

Dwarslopers Festival | In verbinding. Ik ben omdat wij zijn.

Antropia

Dwarslopers Festival 2025: In verbinding. Ik ben omdat wij zijn.  “Wij zijn uitdrukkelijk sociale wezens. En alles wat wij doen, is in verhouding tot anderen.“ – Paul Verhaeghe De mens is geen individu. Paul Verhaeghe, doctor in de klinische psychologie en hoogleraar aan de Universiteit van Gent, heeft zijn visie op de mens fundamenteel herzien. … Lees verder