Dwarslopers Avond | Annick de Witt | Duurzaamheid

Bibliotheek Idea Zeist, Markt 1, 3701 JZ Zeist

Rebellen en Dwarslopers

hoe te navigeren in ‘A Perfect Storm’

Hoogleraar duurzaamheid Klaas van Egmond trapte begin november een nieuw seizoen Dwarslopers Avonden af waarin we onderzoeken hoe te navigeren in ‘A Perfect Storm’. Hij gaf ons de homo universalis als moreel kompas voor de 21e eeuw. In dit nieuwe wereldbeeld wordt de eenzijdige oriëntatie op de materie en het individu in balans gebracht met collectieve en geestelijke waarde.

Stuurvrouw Annick de Witt beantwoord vanavond dezelfde vraag: hoe te navigeren in ‘A Perfect Storm’? Zij richt zich specifiek op duurzaamheid. Ze zoekt naar antwoorden op de vraag hoe een nieuw wereldbeeld een nieuwe verhouding van de mens tot de natuur tot stand brengt. Daarnaast heeft zij een wereldbeelden test ontwikkeld. Deze test is in ontwikkeling voor het hoger onderwijs en wordt vanavond bij ons getest!

Programma
19.00 – 19.30 uur    Inloop met koffie en thee
19.30 – 20.00 uur   Inleiding hoe te navigeren in ‘A Perfect Storm’ vanuit duurzaamheidsperspectief?
20:00 – 20:20 uur Wereldbeelden test
20:20-20:35 uur    Pauze
20:35 – 21:00 uur   Gesprek over uitkomst test in tweetalen
21:00 – 21:30 uur    Gemeenschappelijke dialoog met Annick de Witt over de uitslag en ruimte voor vragen.

Annick de Witt
Annick de Witt is auteur, onderzoeker en change-maker op het gebied van culturele verandering met betrekking tot globale duurzaamheid. Ze onderzoekt de sociologische, psychologische en filosofische dimensies van de duurzaamheidsproblematiek en schreef een doctoraat over wereldbeelden en duurzame transformatie. Samen met haar man en kindje is ze woonachtig in Zeist en werkt ze al een aantal jaar aan een social-ecologische-oasis als woonplaats.

Annick de Witt schreef samen met Froukje Jansen het boek duurzaamheid van binnenuit. “duurzaamheid kan niet alleen over technologische oplossingen en regelgeving gaan, maar juist en vooral ook om het herstel van de relatie tussen mens en natuur, tussen de mens en zichzelf, en tussen mensen onderling. Dit zou je ook de ‘binnenkant’ van duurzaamheid kunnen noemen.” Een boek waar tevens Klaas van Egmond een bijdrage van een hoofdstuk aan heeft geleverd.

 

Dwarslopers Avonden
Eigenlijk weten we het allemaal allang: We leven in een wereld van complexiteit in al zijn facetten: Klimaatverandering, migratiestromen, populisme, politieke fragmentatie, snelheid en intensiteit. De roep om jonge mensen die verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen in een samenleving die er heel anders uitziet dan die van de twintigste eeuw wordt steeds meer merkbaar. Met de Dwarslopers Avonden met lezing en debat spelen we hierop in.

Dit Dwarslopers evenement is een productie van de Vrije Hogeschool, het Kunstenhuys en Bibliotheek Idea. Dwarslopers van het Liberal Arts Tussenjaar organiseren de avond en verzorgen het programma en de PR. Lees meer over dwarslopers en bezoek de Dwarslopers website.

Let op! Deze Dwarslopers Avond vindt plaats op een nieuwe locatie: de Bibliotheek in Zeist.

De avond is gratis toegankelijk, meld je wel even aan door op tickets boven aan de pagina te klikken vervolgens kom je op de Vrije Hogeschool website waar onderaan het formulier staat.

 


Agenda