Dwarslopers Avond | Cees Zwart | Over Hoop | Nieuwjaarscollege

Vrije Hogeschool, Zeist

Tijdens deze Dwarslopers Avond vertelt emeritus-hoogleraar sociale pedagogiek en oud rector van de Vrije Hogeschool Cees Zwart over hoop. In 1961 sprak John F. Kennedy de beroemde woorden uit: ‘vraag niet wat uw land voor u kan doen, maar vraag wat u voor uw land kunt doen. Mijn medewereldburgers: vraag niet wat Amerika voor u kan doen, maar wat we samen kunnen doen voor de vrijheid van de mens’. In 2017 zei Barack Obama zei het nog korter: ‘Yes We Can’. Het zijn woorden die voor veel inspiratie hebben gezorgd. Woorden die je in je kracht zetten. Ze laten de hoop in je ontvonken.

“Dat is mooi”, zullen sommigen zeggen, maar heb je er ook iets aan in de praktijk? Wat doe je met de hoop in een wereld, die hopeloos overhoop ligt? Brengt hoopvol zijn een betere wereld naderbij, een toekomst met meer perspectief?  Verdwijnt hierdoor de beklemming die velen nu voelen? Het antwoord is zowel ‘nee’ als ‘ja’. Het hangt af van wat we kiezen, wat we de moeite waard vinden.

Cees Zwart zal tijdens de avond ingaan op deze en meer vragen tijdens zijn nieuwjaarscollege. Aansluitend gaan we met elkaar in gesprek in de inmiddels befaamde Dwarslopers tafelgesprekken. Met deze Dwarslopers Avond luiden we het nieuwe jaar in en maken we een start in de richting van het Dwarslopers Festival 2019, dat zal plaatsvinden op 16 maart aanstaande (save the date!).

Programma
19.00 – Inloop met koffie en thee
19.30 – Lezing door Cees Zwart
20.45 – Dwarslopers tafelgesprekken
21.30 – Napraten en Einde

Gastspreker | Cees Zwart
Verteller, denker over mens-, organisatie-,  en maatschappijontwikkeling en raadgever. Cees Zwart was leerling van Bernard Lievegoed en later zijn opvolger als (emeritus-) hoogleraar sociale pedagogiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en (emeritus-)hoogleraar organisatieontwikkeling en menselijke kwaliteit aan de katholieke Universiteit Brabant/Tias. Daarnaast is Cees Zwart oud rector van de Vrije Hogeschool (1982-1996).

Lees hier de bijdrage van Dwarsloper Cees Zwart over hoop.

De toegang is gratis en iedereen is welkom! Meld je wel even aan via het formulier onderaan deze pagina.


Agenda