Shortread

Sterren Bewonderen | Liberating borders and anatomies (2)

Week 1, 11-18 mei 2018 – de studenten van de Vrije Hogeschool reizen met twee auto’s, fotograaf Sander Heezen en sociaal kunstenaar Nicole Cataldo-Davies  door verschillende landen van Europa, op zoek naar gronding van het zelf.

 

Daar lagen wij, op het kleedje aan de zee, naar de waanzinnige sterren te kijken. We probeerden ons voor te stellen dat het universum eindeloos is. Eindeloos, zonder grens. Wij delen de ervaring van totale absurditeit, gekte. Ik weet niet hoe ik het noemen moet: het moment dat ons brein, het menselijk brein, deze voorstelling niet aankan of niet kan bevatten.

Is het een plotselinge angst die komt opzetten? Bang zijn voor de oneindigheid en eindeloosheid? Ik heb het angstaanjagende gevoel dat ik helemaal gek word voor een fractie van een seconde.

Toen wij het hadden over parallelle universa dacht ik: “zou ik, op het moment van complete waanzin of angst, voor een fractie van een seconde in dat andere universum zijn? En hoe dan? Met mijn geest? Of zou het ook zo kunnen zijn dat de twee werelden elkaar zo goed overlappen dat je ze niet kunt onderscheiden of dat je alleen op het moment van complete absurditeit kunt merken dat er een tweede wereld is?”

De voorstelling dat ik dan voor heel even in een parallel universum ben, maakte mij heel erg bang. Het gaf mij een gevoel van nutteloosheid en eenzaamheid.

Ik kroop tegen Zita aan.

We hebben mooie gedachten gedacht en gedeeld, vallende sterren gezien, geprobeerd planeten te onderscheiden van sterren en van vliegtuigen en we hebben gefilosofeerd.

Is het alles of niets? Of alles én niets?

Wat is begrijpen? Is het het doorgronden van onze wereld? Is het een openbaring uit die andere wereld?

Of kunnen wij niet begrijpen? Kunnen wij alleen maar voorstellen en fantaseren en bestaat alles enkel in ons eigen hoofd? Is alles dan relatief?

Wij kunnen niet begrijpen,

Noch voorstellen,

Wat eindeloosheid is…

 

Geschreven door Sylvana Timmers Verhoeven, Student aan de Vrije Hogeschool.
De studenten maken een reis naar het zuidelijkste puntje van Kroatië, waar ze een kajaktocht maken op Adriatische zee. Via het natuurreservaat Kopacki Rit vertrekken ze vervolgens naar Hongarije.  Onderweg naar het noorden doet de groep de grotbaden van Miskolctapolca aan, om vervolgens verder te reizen naar de Dolni Morava, in de Jenseniky bergen. De reis eindigt in Praag, waar de groep de andere reizigers van de Vrije Hogeschool ontmoet.

Ontdek meer van Dwarslopers

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen