Foto

Ronde van Midden Europa (5)

Dag 23, 27 mei 2018, vanuit eindbestemming Praag.

De laatste etappe ging van Brno naar Praag, een ruime 200 kilometer die natuurlijk niet zonder problemen verliep. In Brno was Ahmed namelijk het tramspoor bijster en ongelukkig op zijn pols terecht gekomen. Zijn pols was zwaar verrekt en kon hierdoor nog onmogelijk zelf fietsen. Maar problemen zijn mooi, ze brengen je soms op de meest interessante plekken en laten je de gekste dingen bedenken om uiteindelijk toch nog samen het einddoel Praag te halen. Zo geschiedde dat Ahmed een halve dag later achterop een beachcruiser tandem samen met de groep de reis kon vervolgen.

Rivieren, elfenbossen, wandelpaden, meren, vriendelijke mensen, rust en gravelpaadjes. Tsjechië heeft het allemaal, maar ook hobbels in de weg en dat vond de tandem niet leuk. Zo strandden we op zaterdagmiddag met een achterwiel dat niet verder kon. Geen fietswinkel die nog open was in de komende dagen. Gelukkig zijn de mensen in Tsjechië niet beroerd om je te helpen want met handen en gebaren konden we aan locals duidelijk maken wat het probleem was en werd er gelijk getelefoneerd voor hulp. Binnen 15 minuten had iemand het achterwiel uit de fiets gehaald en stond hij te knutselen aan het wiel. Provisorisch werden er een paar nieuwe spaken ingedraaid en werd de slag in het wiel weer rijdbaar gemaakt. ‘What do we owe you’ vroegen wij, waarop we het volgende antwoord kregen; ‘nothing, we just want to show you that Czech people are nice!’

Zo konden we de weg vervolgen na deze warme behandeling en brak de laatste nacht in de natuur aan. 20 kilometer voor Praag vonden we een heerlijke heuvel om een groots vuur te bouwen waar in open lucht de laatste dromen werden gemaakt.

Als een stoet baby-eendjes reden we de volgende dag Praag binnen, waarbij er soms een eendje even verdwaalt. Even wachten, dat hoort er nou eenmaal bij. Dit was het fietsen, maar het is nog niet klaar. De laatste checkpoints worden de komende 24 uur afgerond om morgen te verenigen met de andere reizende groepen en de avonturen en belevingen te delen. Dag fiets, dag natuur, dag groep, dag grenzen, dag Europa, dag alle avonturen en tot snel!

Deze slideshow vereist JavaScript.

De Ronde van Midden-Europa is een verkenningsproject van Europese en persoonlijke grenzen; een zoektocht naar de identiteit van Europa en een zoektocht naar de grenzen van het zelf. Veertien Dwarsfietsers van de Vrije Hogeschool reizen 23 dagen door bossen, over bergen, langs meren en door 6 hoofdsteden in Midden-Europa. Het einddoel: Praag.

Ontdek meer van Dwarslopers

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen