Foto

Ronde van Midden Europa (2)

Dag 5, 8 mei 2018, vanuit Heiligenblut
“Na een dag in de Duitse trein te hebben gezeten, stonden de Alpen daar aan onze voeten. In de zoektocht naar een slaapplaats werd het eerste steile klimmetje een feit. Met groots enthousiasme werd deze berg aangevallen, om uiteindelijk toch beneden een vlakke wei te vinden waar de puzzel van de tent voor het eerst werd opgelost.

De volgende morgen waren we erg blij met de bakker die toch op zondagmorgen open was. Er werd flink ingeslagen om zo de eerste twee beklimmingen, die soms boven de 30% stijgingspercentage uitkwamen, te kunnen trotseren. Zo klommen we Oostenrijk in, om hierna af te dalen naar Zell am See. Moe en voldaan werd er na 70 km een prachtig veldje aan het water gevonden.

De volgende morgen kon hier niet lang van genoten worden, want de Grossglockner Hochalpenstrasse stond op het programma. Een klim van ruim 20km die je met een gemiddeld stijgingspercentage van 10% naar een hoogtepunt van 2504m brengt.  Er heerste een goede gezonde spanning in de groep. Niet wetend wat er gaat komen, begon de groep aan de klim. De zon probeerde een zomers gevoel mee te brengen, maar de pijn in de benen deed het niet verzachten. Fietsen, afstappen, lopen, weer even fietsen, of helemaal lopen, stoppen en toch weer doorgaan. Waarheen? Waarom? Ieder in zijn eigen ritme, tussen de prachtige vergezichten door. Hopend op de top na elke bocht, probeerde iedereen zijn eigen ritme te vinden. Zelfs als dat niet lukte, werden liften afgeslagen, want deze berg moest met eigen kracht beklommen worden! Een kleine regenbui tegen het einde maakte de tocht nog iets zwaarder, maar het einde kwam in zicht. De laatste kilometers werden op puur karakter gedaan. De blijdschap op ieders gezicht was van veraf te lezen, waar deze de rest van de dag diep verstopt zat. Wat restte was een heerlijke afdaling waar de benen en het hoofd zich heerlijk met de wind konden laten meegaan!”

Deze slideshow vereist JavaScript.

De Ronde van Midden-Europa is een verkenningsproject van Europese en persoonlijke grenzen; een zoektocht naar de identiteit van Europa en een zoektocht naar de grenzen van het zelf. Veertien Dwarsfietsers van de Vrije Hogeschool reizen 23 dagen door bossen, over bergen, langs meren en door 6 hoofdsteden in Midden-Europa. Het einddoel: Praag.

Ontdek meer van Dwarslopers

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen