Foto

Correspondent in de brandhaard van Europa (1)

Week 1, 9 tot 16 mei 2018 – de studenten van de Vrije Hogeschool wandelden in de eerste week van Boedapest naar het kleine Dorpje Perócsény. Een kort verslag met foto’s:

De muzieksmaak in het dorpje Perócsény in Hongarije is duidelijk: de grasmaaier staat hier 24-7 aan. De tuin, die op dit moment een knipbeurt van diezelfde grasmaaier ondergaat, staat vol met tentjes van mijn medestudenten. Vrijdagavond kwamen we moe en voldaan aan in het dorpje Perócsény, waar we tot woensdagochtend zullen blijven.
Met de grasmaaier op de achtergrond is iedereen druk bezig, in de zon, met tentjes neerzetten, schrijven én lezen in het boek Narziss und Goldmund.
De komende paar dagen krijgen onze blaren en pijntjes in de rug eindelijk rust, ook al heeft een deel van de groep alweer zin in de volgende berg (of juist de koffiepauze daarna).
Afgelopen woensdag, donderdag en vrijdag zijn we in drie dagen van het dorpje Nagymaros naar Perócsény gewandeld, wat in totaal rond de 60 kilometer was. Maar die getallen zeggen niks: een klim staat namelijk niet op de routeplanner aangegeven… Zo trotseerden we de eerste dag al, per ongeluk, een steile helling waar de eerste: ‘hierna ga ik naar huis’-kreten werden gelost. Gelukkig kwam daarna de sfeer er goed in met wat totemnamen, liedjes zingen en bovenal: koekjes!
Over de foto- en filmkwaliteit hoeven we ons ook niet zorgen te maken, we hebben onze eigen fotograaf (Yazan) en cameraman (Boet) mee op reis.
De echte frustraties komen pas boven tijdens een potje weerwolven, of nog erger, een potje pesten. Hét spel waarmee je alle vriendschapsbanden die je de afgelopen paar dagen hebt opgebouwd weer in één klap afbreekt. Of nou ja, voor eventjes dan, want zodra we diezelfde avond bij de zonsondergang met elkaar mee hummen op de muziek, of de gedachtegangen van Narziss en Goldmund bespreken, voel ik me meer dan ooit verbonden met deze groep.

~ Sophie van Hilten, student aan de Vrije Hogeschool

Deze slideshow vereist JavaScript.

Correspondent in de brandhaard van Europa’ is een onderzoeksreis van studenten en docenten van de Vrije Hogeschool. Een reis vol onderzoek, wandelen door prachtige natuur en cultuur, schrijven, gesprekken rond een kampvuur en geschiedenis.
Samen reizen de studenten drie weken door Hongarije, de brandhaard van Europa, om het verhaal te ontdekken achter de opkomst van de huidige semi-autoritaire regering. De studenten schrijven als correspondent verhalen voor het Dwarslopers platform. Het doel is de verhalen van Hongaren zelf te horen. Hoe kan het dat Viktor Orban aan de macht is gekomen? Wat zijn de verwachtingen en verlangens van de bevolking? Welke hoop hebben zij voor de toekomst? En welk verleden draagt de bevolking met zich mee?
De studenten wandelen in de eerste week van Boedapest naar het kleine Dorpje Perócsény, waar maar zo’n vierhonderd mensen wonen. Na een week veldonderzoek keren ze terug naar Boedapest voor uitwisseling met Hongaarse jongeren. Tenslotte reist de groep naar Praag, waar ze zich zullen verenigen met de andere studenten van de Vrije Hogeschool

Ontdek meer van Dwarslopers

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen